JAG FÖRSTÅR INTE! GÖR DU?

Jag förstår inte och jag vet inte riktigt vem som förstår. Kanske de erfarna diplomaterna? Undrar om någon av oss freds och frihetsälskande förstår. Förstår vad? Att det fortfarande inte finns en enighet bakom en flygförbudszon i Libyen.

 

Visst är det märkligt. Det ena landet efter det andra har fördömt Kaddaffi-regimen. Oppositionen i Libyen har fått flera länders erkännande men trots det ser hela världen på hur Kadaffis militära makt hänsynslöst slår ner sitt eget folk!

 

I lördags blev det klart att Arabförbundet stöder en flygförbudszon. I FN:s säkerhetsråd där det hela skall avgöras, är Frankrike och Storbritannien för en flygförbudszon. Medan Ryssland, Kina och USA tillsammans med Portugal, Sydafrika och Tyskland i skrivandets stund fortfarande är osäkra.

 

Medan världen avvaktar och ser på så rycker Kadaffis styrkor framåt för att återta kontrollen över landet. Om det nu blir så att Kadaffi och hans söner tar tillbaka makten över hela Libyen vad kommer då att hända med oppositionen. Vad kommer att hända med den frihet som människorna i Libyen längtar efter?

 

Hur kommer väldens ledande länder förhålla sig till Kadaffi-regimen som man med hårda ord, enligt min mening med rätta, totalt har fördömt!

 

Vår egen utrikesminister Carl Bild, fick i början av händelserna i Libyen, en hel del kritik för sitt kraftigt nedtonade uttalande om Kadaffi och situationen i Libyen. I en radiointervju häromdagen berättade Carl Bild att anledningen till hans hållning var helt enkelt att som prioritet nummer ett var att de svenska medborgare som fanns i Libyen helskinnade kunde ta sig ut ur landet. Sverige lyckades, men i ett av fallen var det nära att det inte gick vägen. I en sådan situation förstår jag att diplomatin inte kan tala klarspråk för att i handling nå framgång!

 

Jag är medveten om att kraven på öppen information, i en djup krissituation, inte alltid är möjlig eller ens lämplig att tillgodose! Jag är också medveten om att en flygförbudszon inte i sig löser det inbördeskrig som nu pågår i Libyen. Men ett beslut om flygförbudszon skulle utan tvekan ge en större möjlighet för oppositionen att klara sig och förhoppningsvis förhandlingsvägen tvinga Kadaffi -regimen att ge sig i väg!


Kommentarer
Postat av: Thomas

Inte det lättaste här i världen att få igenom ett flygförbud.

Ryssland lär ju vara väldigt skeptiska till det för tänk om FN utfärdat ett sådant när det handlade om kriget i Tjetjenien?

USA har ju aldrig brytt sig om vad FN anser och Kineserna som är vana att använda våld mot alla former av protester (minns himelska fridens torg)bryr nog sig än mindre om Libyen.

Däremot så blev jag lite förvånad över Portugals och Tysklands velande.

ANC hade minsann ingenting mot sanktioner mot landet under apartheidtiden, men å andra sidan så hade ju inte heller Nelson mandela som president i Sydafrika några problem med att göra statsbesök i Libyen trots starka misstankar om den libyska regimens inblandning i div terrordåd, inte minst efter (Lockerbie 1988).

2011-03-18 @ 02:14:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0