ATT FÖRLORA EXAMENSRÄTTEN

Det är en nyhet som har gjort mig mycket förvånad idag. Mälardalens högskola får inte examinera grundlärare. Nu drabbar Högskoleverkets banbulla inte bara Mälardalens högskola utan ytterligare 27 högskolor/universitet.

 

Även Stockholms universitet tillhör den som förlorar examensrätten för grundlärarutbildningen.

 

Enligt Dagens Eko förlorar exempelvis Stockholms universitet sin examensrätt på grund av att deras ansökan inte har varit tillräckligt tydlig.

 

Jag undrar stilla vad det beror på att inte ansökan till Högskoleverket var rätt utförd. Beror det på otillräckliga ekonomiska resurser, oklart skrivna direktiv. Vad nu orsaken är så kan jag som amatör på området tycka att det snabbast möjligt borde kunna rättas till.

 

Men se så kan det inte gå. Någon antagning till hösten kan inte bli aktuell. Detta kommer med all säkerhet innebära brist på lärare.

 

Vilka drabbas? Självklart de studenter som har viljan och lusten att utbilda sig till lärare men på sikt även elever om inte lärarförsörjningen kan trygga.

 

I slutändan kan detta få konsekvensen att kommunerna trots allt blir tvungna att ta in obehöriga lärare.

 

Visst är det bra att Högskoleverket ställer krav. Men samtidigt med kraven borde verket ha avsatt resurser som kan stärka högskolorna och universiteten till att kunna göra tydliga ansökningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0