DE UTFÖRSÄKRADE!

Enligt Sveriges Radios Ekosändning är idag 2000 personer utförsäkrade utan att ha någon som helst ersättning. Oavsett hur sjuka de än blir så kan inte dessa 2000 personer bli sjukskrivna. Antalet utförsäkrade lär snart vara uppe i 5000 personer.

 

Är man inte sjuk så är det en självklarhet att man inte skall bli sjukskriven, men är man sjuk så skall man självklart ha rätt till sjukskrivning.

 

I många fall har den märkliga situationen uppstått att en person kan vara för sjuk för att arbeta men för frisk för att få sjukpenning. Detta kan självklart vara väldigt svårt att förstå.

 

Ekot berättade idag om 33-årige Filip som när han var 23-år och universitetsstuderande föll från en balkong på femte våning med följd att han krossade ben på flera ställen i kroppen. Filip drabbades också av en hjärnblödning med ständiga koncentrationssvårigheter som följd.

 

Som jag uppfattar så skulle Filip bra gärna vilja arbeta men klarar på grund av sin sjukdom inte av det! Vad skall då Filip leva av?

 

I Ekos program säger socialminister Ulf Kristensson att han vill hitta en lösning på de utförsäkrades situation och att det kommer att bli justeringar i sjukförsäkringsreformen. Ulf Kristensson vill att man skall ha ”respekt för att det inte finns några helt perfekta system.”

 

Det är självklart att det inte finns helt perfekta system. Men lika självklart som att det inte finns perfekta system skall det vara lika självklart att människor inte får, inte skall, falla mellan två stolar och plötsligt bli helt uteslutna ur trygghetssystemet, utan någon som helst ersättning.  

 

Regeringen bör snarast påskynda justeringen av sjukförsäkringsreformen så att människor inte blir ännu mer oroliga, ännu mer ångestfyllda, ännu mer sjuka på grund av att de tvingas till något som de faktiskt inte kan genomföra och därmed missar sin egen försörjning!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0