"Politiker skor sig på skattebetalarnas bekostnad"

Jag brukar ha som vana att publicera kommentarer till min blogg även när kommentarerna är kritiska. Samtidigt väljer jag att hoppa över påståenden som jag tycker är kränkande. Vad som är kränkande är högst personligt vilket självklart kan innebära att avsikten absolut inte behöver ha varit kränkande.

 

På min blogg gällande en studie/inspirations resa till London/Sutton fick jag en reaktion där avsändaren helt enkelt menar att resan skedde på skattebetalarnas bekostnad. En sådan kommentar behöver man självklart inte uppleva som kränkande, man kan helt enkelt rycka på axlarna och låta det passera.

 

Men om jag nu låter det passera då godtar jag åsikten som allenarådande i och med att det är en åsikt som inte så sällan slängs ut i olika diskussioner. Politiker skor sig på skattebetalarnas bekostnad.

 

Jag kan förstå reaktioner när olika system medvetet eller omedvetet utnyttjas. Det är inte bara att jag förstår, jag tycker att det är helt rätt, att granska och självklart rikta skarp kritik när sådant förekommer särskilt om den som utnyttjar systemet är politiker.

 

Samtidigt vill jag inte och kan inte acceptera att politiker av ren slentrian betraktas som människor som ständigt utnyttjar samhället på ”skattebetalarnas bekostnad”.

 

Jag tycker absolut att man skall granska och ha kritiska synpunkter på politiker, inte utifrån förutfattade meningar, myter, utan utifrån ren fakta. En sådan granskning är absolut inte kränkande.


Ett studiebesök i Sutton, London!

För en vecka sedan var vi en grupp från Folkpartiet liberalerna i Köpings kommun och besökte Liberaldemokrater i Sutton en förort till London.

 

Vi mottogs av Tope Graham och Ruth Dombey två eldsjälar med lång passionerad politisk erfarenhet, samt tydlig målmedveten politisk agenda, som har gett mycket goda resultat i Sutton. De två politikerna mottogs oss glatt vid Suttons järnvägsstation sen gällde det att i raskt tempo hänga med på en promenad genom Suttons centrum.

Det första som vi blev uppmärksammade på var det gröna huset. Ett hus som tidigare var ett hus som knappast förskönade omgivningen. Nu hade man rustat upp huset genom att göra det grönt i ordets djupaste bemärkelse med året runt växter och ett antal fågelholkar på fasaden. Tänk dig en liten skog på en husfasad. Minst sagt annorlunda men också inspirerande.

En av mina favoritbilder illustrerar en maskros som bryter genom asfalten. Det är för mig en symbol för överlevnad. Det är med all säkerhet inte det gröna huset i Suttons förtjänst att gatuvåldet i Sutton i det närmaste har försvunnit men det har säkert en viss positiv inverkan på människors vardag. Om inget annat så framkallade huset med dess fågelholkar ett varmt leende hos mig. Tänk vad ett varmt leende kan vara befriande när man annars haft en något motig dag.

 

Det var mycket intressant att se att det var rent och städat utan några klotter på väggarna. Anledningen till det var bland annat en målmedveten satsning på att hålla staden ren. Politikerna var praktiskt taget ständigt ute på gatorna och mötte sina väljare. Inte bara under valtider utan jämnt.

 

Ett annat mycket positivt intryck var när vi besökte Sutton Life Center, en mötesplats med bibliotek för alla åldrar där det även förekommer särskilda program för ungdomar. Här har kommunen investerat i ett upplevelsecentrum där skolbarnen får se och samtala om olika sociala koder på ex. gatan, tunnelbanan och i hemmet. Närmiljön och den globala miljöfrågan lyfts upp på ett sätt som verkligen berör och är lätt att förstå!

Min spontantana tanke efter besöket på Sutton Life center, är varför inte ha denna typ av centrum i varje kommun där alla åldrar på ett naturligt sätt kan mötas i stället för som det är nu. Äldre har sin plats i en lokal och ungdomar sin plats i någon annan lokal och nästan aldrig möts dessa två. Om man inte möts, hur skall man då kunna skapa förståelse för varandras livsvillkor?

 

Det finns mycket mer att berätta om Sutton, bland annat en minimal arbetslöshet bland ungdomar, ett bostadsområde med 100%-igt miljövänliga hus.

 

Hur som helst så är det nyttigt att lämna det invanda i Sverige och åka någon annanstans för att hämta intryck och lära sig något nytt! Och att lära sig något nytt fick jag verkligen göra i Sutton.


RSS 2.0