ROGER HADDAD och JAN MYRDAL

Radio Västmanland hade idag en intervju med folkpartistiske riksdagsledamoten Roger Haddad som blev personvald i samband med 2010-års val. Det jag särskilt fäste mig vid var följande: ”Det viktigaste för mig är att ett parti som har backat i två val i rad måste ta hänsyn till de nya förmågor som kommer in om man är ung eller har kommit in via ett personligt mandat och att man ska få utvecklas också som ung politiker i en riksdagsgrupp, säger Haddad.”

 

Det Haddad säger är självklart viktigt. Det händer inte så sällan att unga människor slutar i riksdagen eller kommunpolitiken helt enkelt för att de inte får gehör för sina åsikter eller att de upplever att de inte får den plattform som de har förväntat sig att få.

 

Nu tror jag förstås inte att Roger Haddad är en person som ger upp så lätt och jag är övertygad om att han hittar vägar för att föra fram sina synpunkter.

 

Samtidigt idag skriver Jan Myrdal i Svenska Dagbladet ett debattinlägg med rubriken: ”Åldersföraktet präglar Sverige”. Jan Myrdal är förstås inte folkpartist men han är 84-år och fortfarande en brinnande debattör. Jan Myrdal menar att ”åldersföraktet präglar hela det svenska samhället, från brist på hänsyn i överfulla tåg till att äldre stängs ute från yrken och arbetsplatser.”

 

Två röster samma dag. Den ene är en ung röst som upplever att de unga inte tas till vara på rätt sätt i politiken, den andra en mångårig pensionär som upplever åldersförakt.

 

För egen del tycker jag att vi måste våga lämna värderingar som är fastlåsta i begrepp som ung och gammal ja till och med i begrepp som man och kvinna.

 

Lär vi oss att visa hänsyn då visar vi hänsyn oavsett ålder eller kön. Om vi lär oss att vi aldrig blir färdiglärda då kan vi lära oss av varandra oavsett ålder eller kön. Om vi förstår att vi behöver varandra oavsett ålder eller kön då öppnas enorma möjligheter för samarbete och utveckling!

 

Vad det handlar om är att vi skall våga ge plats för varandra i öppenhet utan nedvärdering!

 

Båda Roger Haddad och Jan Myrdal har något viktig att säga idag!

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=4285465

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/aldersforaktet-praglar-sverige_5857821.svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0