Missförhållande inom äldrevården. Låt er inte tystas!

Den senaste tiden har missförhållanden inom äldrevården skakat om oss. Ekonomiska vinstintressen verkar vara viktigare än välbehövlig omvårdnad. Detta är ju självklart inte acceptabelt! Det som den senaste tiden hamnat i fokus är riskkapitalbolagens upplägg att slippa betala skatt på verksamhetens överskott i Sverige.

 

Att slippa undan skatt i Sverige är självklart upprörande. Men det som är ännu mer upprörande är att de äldre inte får den omvårdnad de behöver samt att de anställda pressas, genom bl.a. bristande bemanning, otillräckliga resurser, att hamna i situationer där de riskerar sin egen hälsa.

 

Självklart anser jag att det är bra att strålkastarljusen nu riktas på de privata vårdgivarna och de så kallade riskkapitalbolagen. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det inte brister hos alla privata vårdgivare samt att det förekommer bristande vård, dålig arbetsmiljö även hos kommunala vårdgivare.

 

Det skall även vara självklart att de som arbetar inom äldrevården skall ha sin frihet att säga ifrån när arbetsförhållanden är sådan att de äldres goda vård, deras säkerhet hotas.

 

Personalen skall inte riskera sitt jobb för att de säger ifrån när bristande vårdresurser gör deras arbete svårt att utföra! Sekretess på en arbetsplats skall inte vara skydd för att missköta vårduppdraget!

 

Sekretess är till för att skydda de vårdbehövande och inte en bristande arbetsgivare!

 

Mitt i alla dessa skandaler är det också viktigt att lyfta fram majoriteten av goda exempel av god omvårdnad!

 

Utan att jag känner er vill jag tacka er alla som arbetar inom vård och omsorg. Tack för att ni bryr er, fortsatt att göra det och låt ingen tysta er!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0