KÄRNKRAFT

 

Kärnkraftens vara eller inte vara har på nytt aktualiserats på grund av den naturkatastrof som drabbat Japan.

 

Det som hände och fortlöpande händer i Japan som en följd av jordbävning och tsunami är närmast ofattbart. Det går knappast att föreställa det enorma lidandet för enskilda människor som denna katastrof innebär.

 

Det som mitt i denna katastrof är förvånande för en person som mig som inte är geolog eller tekniker är hur i hela världen man kan bygga flertal kärnkraftsverk på ett område som man i förväg vet regelbundet är utsatt för jordbävningar.

 

Byggde man kärnkraftsverket där för att man har varit så jättesäker på att tekniken, byggnadskonstruktionen på alla sätt skulle stå emot en jordbävning? Om jag har förstått det rätt så är de drabbade kärnkraftsverken omkring 40 år gamla. De lär ha klarat några mindre jordbävningar tidigare.

 

I Sverige har kärnkraftsdebatten tagit ny fart. Att det sker är knappast förvånande så har det alltid varit när en kärnkraftskatastrof inträffat i världen. Det som skiljer det som håller på att hända i Japan i jämförelse med Harrisburg och Tjernobyl är att de Japanska kärnkraftsverken var säkra i drift och deras problematik helt hänger samman med den inträffade naturkatastrofen.

 

Gällande kärnkraftens vara eller inte vara så är självklart säkerhetsfrågan den absolut viktigaste frågan. Men det som parallellt är minst lika viktigt är att vi kan få fram energiformer som är helt och hållet miljösäkra! Därför måste det fortsatt satsas på forskning som gör det möjligt att utan dröjsmål utveckla nya energikällor!


Kommentarer
Postat av: Thomas

Nödstoppet av reaktorerna fungerade ju precis som förväntat vid själva jordbävningen.

Även dieselgeneratorerna som skulle kraftverken med reservel startade precis som de skulle.

Vad man inte förväntade sig var ju Tsunamin som slog ut dessa generatorer.

Det är för mig helt oförlåtligt då kraftbolaget som äger anläggningen borde ha tagit med det i sitt säkerhetstänkande, inte minst efter Tsunamikatastrofen 2004.

Visst härdsmälta är riktigt illa, men egentligen låter det värre än vad det är.

Det som är riktigt oroande är det använda kärnbränslet som lagras i anläggningen, det är ju högaktivt och inte skyddat på samma sätt som reaktorhärden.

Vet inte exakt hur många ton det kan tänkas handla om, men om det sprids vid tex en explosion så kommer man nog upp samma klass som Tjernobylolyckan.

Är ingen ateist eller agnostiker, inte särskilt religiös heller men är det någon gång man borde be till Gud så är det nu.Hälsningar Thomas

2011-03-16 @ 15:56:50
Postat av: Tina

Jag har haft samma fundering om att bygga kärnkraftverk på jordbävningsmarker. Jag tror jag läste nånstans att det fanns 16 st i Japan

2011-03-16 @ 17:20:50
URL: http://tinezza.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0