SNÖKAOS OCH TRAFIKVERKET.

Idag kom vinterns första snöstorm med rejält isigt vinterväglag.  SMHI varnade redan igår för det kommande snöovädret. För mig tog det lite drygt en timme att komma hem från Västerås och så skall det vara när vädret är som det är idag.

 

De allra flesta bilisterna skötte sig exemplariskt. Men så kommer en och annan bilförare som saknar respekt för väglaget, respekt för medtrafikanter och kör som om vinterväglaget inte skulle existera. Är det någon som förstår vad det beror på?

 

När jag satt i bilen rapporterade flera bilister om olyckor. Mellan Hallstahammar och Surahammar körde en skolbuss av vägen. Fem barn och chauffören klarade sig utan skador. En lastbil som fastnade under en viadukt och vars släp välte, orsakade flera timmars köer. Det som kan ha väckt en viss ilska i Västmanland och som kan ha varit att orsaken till att lastbilen körde av från E18 tillsammans med många andra bilister, var att E18 under en period var avstängd på grund av en inplanerad vägreparation.

 

Jag undrar om inte det arbetet kunde ha skjutits framåt i tiden så att trafikanterna kunde köra på den säkrare E18 istället för de svårare framkomliga landsvägarna.

 

Överhuvudtaget så undrar jag ibland vad ansvariga myndigheter för väghållningen sysslar med, när man i Sverige, som trots allt är ett vinterland, år efter år blir överraskad av att det plötsligt snöar och det blir vinterväglag med trafikkaos som följd.

 

Flera som kom fram i radion undrade varför trafikverket inte har sänt ut flera saltbilar i förebyggande syfte.

 

När inte vägunderhållet fungerar på vintern skylls det ofta på ekonomin. Jag skulle hellre vilja sätta fingret på dålig planering.  Vintervägunderhållet måste få kosta pengar. Säkerheten får inte prutas på! Sen vet vi alla att när vintern är mild är kostnaden låg, när vintern är hård är kostnaden hög. Med andra ord så jämnar det alltid ut sig. Därför skall det alltid finnas den bästa och högsta beredskapen för en väl fungerande vinter trafik! I ett vinterland som Sverige skall ingen behöva bli överraskad av snöstorm och halka!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0