VARFÖR SÅ KRÅNGLIGT?

Jag läser med stor förvåning Svenska Dagbladets nätupplaga som berättar om att Karolinska Sjukhuset i Solna har i veckan tvingats stänga intagningen för alla som inte var akut sjuka på grund av överbeläggningar.

 

Det är självklart närmast katastrofalt när sjuksköterskor tvingas arbeta dubbla pass och flera svårt sjuka placeras på vårdavdelningar utan rätt kompens.

 

Jag ser från nära håll hur hårt sjukvårdspersonalen arbetar och gör sitt yttersta för att ge den bästa möjliga vården för alla som så behöver det.

 

Jag har häromdagen blivit morfar, något som jag är mycket tacksam och glad för. Jag är också mycket tacksam för den fantastiska personalen på BB i Västerås som gör sitt yttersta för att ge det absolut bästa mottagandet och vården för en nyfödd och dess föräldrar.

 

Om nu sjukvårdens problem i första hand inte är dess utövare då måste felet sökas hos dess planerare. 

 

För ett antal år sedan drabbades jag under en semesterresa till Spanien av att jag fick urinera i stort var femte minut. Efter ett knappt dygn i det tillståndet sökte jag mig till en vårdcentral. Jag hade då antecknat på ett papper varje gång jag var på toaletten och visade upp detta papper i receptionen. Utöver några enkla fraser kan jag inte ett ord på spanska. Men mina anteckningar av klockslag hjälpte. Jag fick gå upp en trappa, knackade på en dörr och där satt en läkare som läste en tidning men det var inte till honom jag skulle utan jag skulle gå till en dörr mitt emot hans. Jag blev väl mottagen, Inom 45-minuter räknat från att jag kom till mottagningen fick jag lämna prov, träffa en specialist inom urologi och hämta ut medicin på apoteket för omedelbar behandling. Tack vara mitt kort från Svenska Försäkringskassan kostade besöket inte en krona. Jag fick samma behandling och bemötande som övriga medborgare i Spanien.

 

Jag har aldrig riktigt kunnat komma underfund med varför organisationen i Sverige är så mycket krångligare med långa väntetider till specialistvård, ofta överfyllda avdelningar på sjukhus, fast vi har så fantastiskt bra utövare! Kan någon förklara detta för mig?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0